La Mirada

Des de Llavors i Arrels entenc la literatura com un recorregut de les mans, els peus i l'enginy. Les mans per amassar amb cura el diàleg entre l'art visual i la paraula escrita, per trobar maneres diverses d'acariciar el món que ens envolta, notant el tacte de la terra coneguda a la vegada que els dits modelen noves veus i narracions. Els peus nus per transitar paisatges salvatges i aventures; camins cap enfora - cap als altres - i també cap al dins - cap a nosaltres mateixes -. I l'enginy per transformar, construir, intuir, imaginar, explorar, descobrir, fer giravoltar, jugar i transgredir.

Els infants i joves mereixen una literatura de qualitat d'obres singulars i autèntiques que els permeti elaborar un circuit propi de lectura; un imaginari íntim i personal, alhora que es teixeix un entramat de complicitats amb els iguals i els adults amb qui es comparteixen les històries. Des d'aquesta llar vull apostar per llibres que ofereixin diferents graus de complexitat, amb què les relectures proporcionin nous significats al llarg de la vida, i també pel compromís en la preservació de la luciditat, l'humor, la llengua viva, el disbarat i la contradicció, per les històries lliures d'estereotips que interpel·lin la intel·ligència dels infants i joves, i respectin l'ampli ventall de les seves realitats i vivències.

En una literatura infantil i juvenil que respecti als seus lectors i lectores no tot s'hi val; m'agradaria descobrir-vos aquells llibres creats com a obres d'art, on totes les parts tenen un poder narratiu d'alt impacte, sobretot en el cas dels àlbums, on tots els seus components s'articulen i en són imprescindibles: el llibre com a objecte, la qualitat expressiva, poètica i literària del text i unes imatges capaces de parlar, emmudir o posar de cap per avall les històries. Dedicar-se a les LIJ, doncs, es converteix en una tasca seriosament enjogassada, una promesa d'il·lusió i amor cap a la literatura, la infància i la cultura. I és des d'aquí, des d'on parteix aquest espai que pretén compartir i difondre un món encara molt subestimat dins el marc general de la Literatura.

Il·lustració de Roberto Innocenti a Pinotxo

Dit tot això, a manera de presentació i perquè ens comencem a posar còmodes, us dono la benvinguda a El Rebost de la LIJ! Per a mi la literatura (sigui destinada als infants o als adults) és molt més que una pila de llibres; és el refugi que m'ha acompanyat al llarg de tota la meva vida fins a convertir-se en el meu oxigen personal, espero poder transmetre-us tot l'entusiasme i la vocació per aquest món ple de llum, lletres, art i imaginació.

Podreu trobar les meves ressenyes LIJ i contingut literari de divulgació a Instagram seguint el hashtag #llavorsiarrelslij Si també us interessa la literatura per a adults podeu endinsar-vos a l'apèndix literari @llavorsiarrels_llibres.

Il·lustracions de tancament i coberta de Chris Van Allsburg

Comentaris